СТАРІЙШИНИ КУЛЬТУРНИХ УСТАНОВ


Оде́ський націона́льний академі́чний теа́тр о́пери та бале́ту — найстаріший оперний театр України. Найкращий театр Одеси та України на момент побудови.

  • «Одеський театр – найкращий у світі!», – вигукнув Фердинанд Фельнер, що приїхав до Одеси з нагоди завершення будівництва. Архітектор вручив міському голові Григорію Маразлі позолочений ключ від театру. Цей символічний ключ поклали в металевий ящик і замурували біля підніжжя дзеркала на сходах західного портику оперного театру.

  •  
  • Одеський національний академічний театр опери та балету, згідно до журналу «Forbes», входить в список найдивовижніших пам’яток архітектури в Східній Європі.
  • Глядацька зала одеської опери — найбільш вражаюча частина інтер’єру, виконана в стилі пізнього французького рококо. Зала прикрашена ліпними орнаментами з найтоншою позолотою. Головний мотив орнаменту — мушля у вигляді завитків різної форми. Малюнок орнаменту ніде не повторюється.
  • Підковоподібна глядацька зала театру з галереями на 1635 місць. Серед лож виділяється «царська» ложа — в центрі бельетажу просто навпроти сцени. Унікальна акустика приміщення дозволяє доносити навіть шепіт зі сцени до кожного глядача.
  • Сцена, площею 500 кв. метрів, — серце оперного театру.


  • В Одеському оперному театрі міститься найбільша костюмерна, в якій зберігається більше чим 800 костюмів. Самому раритетному більше 100 років. Та й своєю вартістю вони вражають. Наприклад, ціна пачки для прими балету Опери стартує від 500 доларів! Стеля глядацької зали прикрашена композицією із чотирьох картин-медальйонів Франца Лефлера — відомого художника. Вони зображують сюжети творів Вільяма Шекспіра, таких як: «Сон літньої ночі», «Гамлет», «Як вам це сподобається», «Зимова казка». А в самому центрі розкішної стелі розташована кришталева ажурна люстра.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ВІКТОР КОСЕНКО - ОСНОВОПОЛОЖНИК УКРАЇНСЬКОЇ ФОРТЕПІАННОЇ Й КАМЕРНОЇ МУЗИКИ!

ЛЕСЯ ДИЧКО: МУЗИКА, МУЗИКА І ТІЛЬКИ МУЗИКА!

ЦУКЕРКА БАЖАНЬ