ДОНЕЦЬКІ СОНЕТИ МИКОЛИ ЧЕРНЯВСЬКОГО

 



Микола Чернявський народився 3 січня 1868 року в селі Торській Олексіївці Бахмутського повіту Катеринославської губернії.

Бахмут – більше століття тому це місто було не лише центром українського життя в регіоні, воно було центром Донбасу. Чернявського можна вважати першим організатором українського руху в місті. Нажаль, соьогодні в місті йдуть запеклі бої. 

Він — автор першої україномовної збірки в регіоні. У 1898 році видав першу україномовну поетичну збірку на Донбасі — «Донецькі сонети». Його творчість лише нещодавно почали віднаходити та позбавляти нашарувань радянської цензури.

"Ніде українська ідея в ті роки не проявлялася так сильно, як в селах навколо Сіверська, Бахмута і Лисичанська. Ніде в [Донецькій] області нема району, який дав би більше повстанських отаманів, українських гайдамаків і петлюрівців, ніж дав їх Бахмут. І ніде немає так багато безіменних могил розстріляних й замордованих українських героїв часів Визвольних змагань, ніж на Бахмутщині"

«Ще один момент випадає практично завжди. Микола Чернявський був не просто письменником, поетом, літератором — він був громадським діячем та борцем за незалежність України в часи визвольних змагань 1917-1921 років. Дійсно, він не брав зброю в руки, не був у військових загонах, не пішов у партизани. Але саме він разом зі своїми соратниками в Херсоні організовував перші українські мітинги, курси української мови, видавав газету «Українська хата в Херсоні», зрештою, долучився до заснування товариства «Просвіта». Потім, коли українські визвольні змагання зазнали поразки, перед ним – як він сам про це згадує – знову постав вибір: або емігрувати, або залишатися в поневоленій російсько-радянськими загарбниками Україні і намагатися щось робити тут. Він вирішив усе-так залишитися»

Радянська влада не раз його арештовувала, але зрештою Чернявського відпускали – кілька разів видавалося, що все обійшлося; підозри, які йому висували, не підтверджувалися.

Вже у незалежній Україні дослідники знайшли оригінали документів та встановили, що письменника розстріляли опівночі з 19 на 20 січня 1938 року.



 

 джерело

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ВІКТОР КОСЕНКО - ОСНОВОПОЛОЖНИК УКРАЇНСЬКОЇ ФОРТЕПІАННОЇ Й КАМЕРНОЇ МУЗИКИ!

ЛЕСЯ ДИЧКО: МУЗИКА, МУЗИКА І ТІЛЬКИ МУЗИКА!

ЦУКЕРКА БАЖАНЬ