ВАГНЕР: ЖИТТЯ І ТВОРЧІСТЬ

 

«Творець художнього твору майбутнього є  
не хто інший, як художник теперішнього часу»                 
     Ріхард Вагнер


22 травня - 210 років від дня народження Ріхарда Вагнера

Вільгельм-Ріхард Вагнер — німецький  композитор, диригент, теоретик музики, письменник-публіцист.

Відомий насамперед завдяки своїм операм, або «музичним драмам», як він назвав більшість своїх опер.

Цікаві факти з життя німецького композитора:

Існує думка, що Людвіг Гейер був справжнім батьком Вагнера. Артист був близьким другом сім'ї протягом кількох років. Один з дослідників біографії Вагнера звернув увагу на те, що сам Ріхард одного разу побачив схожість між своїм сином і вітчимом. Офіційних підтверджень цієї версії немає, проте достеменно відомо, що Вагнер був сильно прив'язаний до Гейер і в усьому прагнув наслідувати йому.
 
У церкві Святого Томи, де був хрещений і почав свою музичну освіту Вагнер, протягом чверті століття служив кантором Йоганн Себастьян Бах.
 
Перший камінь в будівлю майбутнього Вагнерівського театру був закладений в день народження музиканта, 22 травня 1872 року.
 
Цикл з 4 опер "Кільце Нібелунгів" має загальну тривалість виконання близько 15-ї години.
 
Байройтський театр працює за призначенням лише 4 тижні в році - з липня по серпень, під час Вагнерівського фестивалю. Весь інший час його можна оглянути на екскурсії, але насолодитися унікальною акустикою можна.
 
Вагнер був затятим антисемітом, внаслідок чого деякі його статті сьогодні визнані екстремістськими і заборонені до публікації.
 
Коли перед прем'єрою "Парсіфаля" Вагнер дізнався, що король вибрав в якості диригента Германа Леві, колишнього євреєм, композитор намагався всіма силами порушити плани монарха, і навіть вимагав, щоб Герман хрестився, але той категорично відмовився.
 
Все своє життя Вагнер панічно боявся "чортової дюжини" - числа 13. Він народився в 13 році, а кількість букв в його імені, написаному латинськими буквами, дорівнює також 13. Він категорично забороняв призначати прем'єри своїх опер на 13-е число. За дивним збігом обставин, помер маестро саме 13 лютого.
 
З біографії Вагнера ми дізнаємося, що в період проживання в Парижі композитор був настільки бідний, що зважився піти на принизливу для нього посаду хористи. Однак під час прослуховування з'ясувалося, що у музиканта абсолютно немає голосу, і його співочих здібностей не вистачить навіть для хору.
 
Під час виступів Вагнера в Британії, багатьох поціновувачів мистецтва дратувало, що він диригує твори Бетховена напам'ять. Це порахували зневагою до великого композитору і зробили Ріхарда зауваження. На наступному виступі перед диригентом стояла партитура, а після його стали хвалити і вказувати на те, що оркестр звучав набагато краще. Насправді Вагнер встановив на пюпітрі зовсім іншу партитуру, та до того ж догори ногами, а диригував, як звик - по пам'яті.
 
Вагнер завжди створював лібрето для своїх опер самостійно, і ніколи не погоджувався на пропозиції інших авторів використовувати їх тексти. Черговому поетові Вагнер відмовив, повідомивши, що його твір займе місце в його бібліотеці із запропонованих раніше лібрето під номером 2985.
 
Талант Вагнера довгий час залишався невизнаним в рідній йому Німеччини. Одного разу у Відні один з глядачів наважився поставити композитору питання, чи не здається йому його музика надто гучною. "Це все для того, щоб мене почули в Німеччині!" - склавши руки рупором, голосно заявив Вагнер.
 
Для прем'єри опери "Валькірія" у Відні були потрібні неодмінно вороні коні, які повинні були з'явитися на сцені. Все дресировані тварини, здатні на такий виступ, виявилися сірими. Вагнер обурювався і погрожував скасувати прем'єру. Тоді один з дипломатів запропонував нестандартне рішення - пофарбувати коней в чорний колір. Вистава пройшла з успіхом, а Вагнер душевно дякував винахідливого дипломата.






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ВІКТОР КОСЕНКО - ОСНОВОПОЛОЖНИК УКРАЇНСЬКОЇ ФОРТЕПІАННОЇ Й КАМЕРНОЇ МУЗИКИ!

ЛЕСЯ ДИЧКО: МУЗИКА, МУЗИКА І ТІЛЬКИ МУЗИКА!

ЦУКЕРКА БАЖАНЬ