ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БДЖІЛ

  

                             20 травня - Всесвітній день бджіл!

 


Бджілки одні з найбільш працьовитих істот на нашій планеті. Здавна бджолу шанували в Україні оскільки неймовірно смачний та корисний мед завжди був чудовим джерелом вітамінів та ліками проти застуди взимку.
1. Сьогодні у світі виділяють понад 15 000 видів бджіл. Оскільки бджолярство в Україні сягає часів Київської Русі, українські бджоли та мед високо цінуються у всьому світі.

2. Бджоли єдині комахи на землі, які можуть виготовляти їжу для людини.
3. Ви колись задумувались чому бджоли гудуть? Відповідь досить проста - бджоли дуже швидко рухають своїми крилами, до двохсот помахів в секунду, через що і з'являється специфічний гул.
4. В пошуках їжі бджоли можуть відлітати від свого вулика на відстань до десяти кілометрів.

5. Бджоли дуже ревно захищають свій вулик, це і не дивно адже для виготовлення всього однієї чайної ложки меду працює до 12 бджіл протягом всього життя.


6. В колонії бджіл може бути до 80 тисяч особин і керує ними всього одна королева.
7. Навіть слони бояться зграї розлючених бджіл. Кожного року більше людей гине від укусів бджіл ніж від укусів змій.
8. Для збору одного кілограма меду сім'ї бджіл необхідно облетіти відстань, яка еквівалентно трьом екваторам навколо Землі.
9. Хоч мозок бджоли дуже маленький і по розмірах як зернятко кунжуту, бджоли дуже здібні. Вони добре вчаться, запам'ятовують предмети та вміють робити складні розрахунки стосовно відстані, для ефективного збору нектару.


10. У вулику працюють виключно самки. Робочі бджілки живуть до шести тижнів і виконують всю необхідну роботу.
11. Матка або королева бджіл може жити до п'яти років. Основна її робота полягає у народженні нового потомства. Влітку кожного дня матка відкладає понад 2000 яєць.
12. Самці бджіл або трутні не роблять жодної роботи. У них навіть не має жала. Тільки робочі бджоли жалять і тільки тоді коли відчують загрозу, оскільки після цього вони гинуть.


Після того як зникне остання бджола, людині залишиться 

жити всього кілька років.  Альберт Ейнштейн


БЕРЕЖІТЬ БДЖІЛ!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ВІКТОР КОСЕНКО - ОСНОВОПОЛОЖНИК УКРАЇНСЬКОЇ ФОРТЕПІАННОЇ Й КАМЕРНОЇ МУЗИКИ!

ЛЕСЯ ДИЧКО: МУЗИКА, МУЗИКА І ТІЛЬКИ МУЗИКА!

ЦУКЕРКА БАЖАНЬ