ПАМ'ЯТІ "БОРИСА ВЕЛИКОГО"

Він співав так, що фахівці не вірили, що таке можливо. Ті, хто слухав його забували, що вони на землі. Він віртуозно виконував партії, які під силу небагатьом виконавцям. Його називали «Борис Великий», його знають у всьому світі!

Борис Романович Гмиря - народився 5 серпня 1903 року в місті Лебедин Харківської області.
Люди, яким пощастило чути його живий голос, бачити його обличчя, згадують про це як про велику подію в їхньому житті. Як писав земляк Гмирі – Борис Ткаченко із Лебедина: «Не одне покоління буде нам заздрити, що ми жили за часів Бориса Гмирі, чули його живий голос».
Феномен Гмирі полягає у тому, що він мав не лише неповторний бас, не  тільки віртуозно виконував небасові партії, а й умів передавати звуками всю палітру емоцій. «Голосом Бориса Гмирі Україна з Богом розмовля», – сказав поет Дмитро Білоус.
У Бориса Гмирі було не лише «дивовижне горло», він володів таємницею як засобами співу відображати світлі й темні боки життя і доносити їх до серця і розуму людей. У вокальній майстерності Гмирі все так ідеально і досконало поєднано, як у природі – просто й незбагненно.
ЮНЕСКО у своєму посланні від 11 вересня 2003 року до 100-річчя видатного українського вокаліста зазначила: «Борис Гмиря відомий як «Борис Великий» і його величний бас визнаний як унікальний феномен, що належить не лише Україні, а й культурі в цілому. Вокальна спадщина співака є неоціненним внеском у скарбницю світового виконавського мистецтва. Його філософські й епістолярні праці також становлять велику цінність для світової культури».
Талант Гмирі долав усі кордони. Про нього знали, його слухали, а на його платівках навчали і досі навчають співати в оперних школах світу.  
Спадщина Бориса Гмирі – неосяжна за кількістю виконаних творів, довершеністю і неповторністю виконання. У доробку «Бориса Великого» 44 оперні партії, 75 арій, 300 українських народних пісень та романсів, 341твір зарубіжної класики, 85 фрагментів з вокально-сценічних та симфонічних творів.
Унікальним доробком Борися Гмирі є 24 музичні твори на слова Тараса Шевченка, роль Трохима у фільмі опері «Наймичка» (1964).

Помер Борис Гмиря 1 серпня 1969 року в Києві, де і похований на Байковому цвинтарі.

 Ми маємо навчитися належно цінувати і використовувати ту культурну спадщину, яка піднімає її на рівень найвищих світових зразків, яка утверджує її належність до «клубу культурних націй». 




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ВІКТОР КОСЕНКО - ОСНОВОПОЛОЖНИК УКРАЇНСЬКОЇ ФОРТЕПІАННОЇ Й КАМЕРНОЇ МУЗИКИ!

ЛЕСЯ ДИЧКО: МУЗИКА, МУЗИКА І ТІЛЬКИ МУЗИКА!

ЦУКЕРКА БАЖАНЬ