З ПІСНЕЮ НА УСТАХ - ОЛЬГА ДОБАХОВА

                 Онлайн –захід  «З піснею на устах», присвячений

110-тій річниці від дня народження української поетеси-піснярки

Ольги Добахової.

 В рамках проєкту "Земляк і Земляки"

Чи закипала спека серед літа чи лютував січневий зимовій

Її душа, у пісню перелита, живе в тобі, Поліський краю мій.


 Вітаємо, Вас дорогі наші друзі (читачі, підписники та просто шанувальники української пісні, музики та поезії).

Музично-театральна бібліотека ЦБС м. Житомира вже вкотре долучається  до проєкту «Земляк і Земляки», який започаткований центральною міською бібліотекою ім. В. Земляка, в якому  ми згадуємо про відомих людей, які своєю працею прославляли та прославляють нашу Житомирщину, наш Поліський край!

Гідні претенденти на не забуття є, звичайно, у всіх сфера життя і діяльності, серед них значиться й ім’я селянки-полісянки, нашої землячки – Ольги Пилипівни Добахової!

І ми запрошуємо вас до музичної-онлайн вітальні з чудовою назвою «З піснею на устах», який присвячений 110-тій річниці від дня народження української поетеси-піснярки  Ольги  Добахової, яка народилася 25 вересня 1910 року в  с. Кирдани Овруцького району на Житомирщині.

Сьогодні ми раді вітати в нас у гостях артистів Поліського академічного ансамблю пісні і танцю «Льонок» ім. Івана Сльоти. 

Це вокальне тріо у складі: заслуженої артистки України Ніни Жукової, Галини Фесенки, Миколи Талько, та артистів оркестру Владислава Осадчика (баян), Єдуард Загурський.

 

Цей колектив є гордістю нашої Житомирщини і вже більше 60 років своєю творчістю прославляє наш Поліський край!      

Життя Ольги Добахової теж було творче та насичене.  У 1949-1976 рр. вона була художнім керівником самодіяльного  хору села Кирдани, якому згодом було присвоєно звання  народного, а його керівникові — звання Заслуженого працівника культури.

Саме тоді, Ольга Пилипівна  твердо вирішила, що має вистачити сил не тільки на художнє керівництво хором, а й на те, щоб він мав свій власний самобутній репертуар, у тому числі й авторські пісні. І вона почала писати.  

Творчий доробок Ольги Пилипівни Добахової  ваговитий: 220 віршів, 85 пісень, покладених на музику, яку ж сама і писала.

 Видані збірки “Сяють зорі на Поліссі” (1957) , “Серце співає” (1961).   Чимало її творів вміщено у книзі “З піснею на вустах” ( К., 1971).

  Наполегливість народної поетеси-піснярки Ольги Добахової, як правило, винагороджувалась народженням гарних творів. Поетичними та музичними творами Ольги Пилипівни цікавилися професійні колективи області та країни.

Досить сказати, що одна з її пісень  довгий час перебуває в репертуарі  нашого  колективу - Поліського  академічного  ансамблю пісні і танцю «Льонок» імені Івана Сльоти – це пісня на слова Ольги Добахової  «Розійдися туманочку! 



   І на завершення  хочеться сказати словами самої поетеси: «Я з гордістю думаю, що недаремно прожила життя, бо все, що є у мене, все, що люблю, все, чим багата, – все віддаю людям... Працюєш добре – мрієш про краще, працюєш краще – мрієш про ще більші успіхи. Таке вже наше бурхливе, неспокійне життя». То ж  хай світла пам'ять про Ольгу Добахову криється в доробку духовного спадку, який вона залишила прийдешнім поколінням! Будьмо мудрими, аби не згасала пам'ять про наших талановитих Земляків!



 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ВІКТОР КОСЕНКО - ОСНОВОПОЛОЖНИК УКРАЇНСЬКОЇ ФОРТЕПІАННОЇ Й КАМЕРНОЇ МУЗИКИ!

ЛЕСЯ ДИЧКО: МУЗИКА, МУЗИКА І ТІЛЬКИ МУЗИКА!

ЦУКЕРКА БАЖАНЬ