СМІЮТЬСЯ Й ПЛАЧУТЬ СОЛОВ'Ї

Романс народився ще в 15 столітті, в Іспанії,  і саме слово «романс» походить від іспанського слова «романсе», що значить «романський», тобто який виконується «романською» (іспанською) мовою. В Іспанії на відміну від церковних пісень, які завжди виконували латиною, так звані світські пісні співали іспанською мовою. Пізніше романсом стали називати в Іспанії ліричну пісню, яку виконували у супроводі музичного інструмента, частіше за все гітари або скрипки. 
Романс – один з улюблених різновидів пісні, що віками зберігає милодійність. Його не співають на площах і народних гуляннях. Він звучить у тісному домашньому колі, коли збираються близькі за духом і настроєм люди, ось як ми сьогодні з вами. В такому колі і співаються ліричні пісні, і довіряємо ми цій пісні свої найінтимніші почуття. 

У всі часи, у різних країнах існували ліричні пісні про кохання. Їх співали і прості селянські дівчата, і міські панночки, і їхні служниці. Звичайно ці пісні не могли бути однаковими для бідних і багатих, особливо у «галантному» ХVІІ столітті. Аристократи того часу з презирством ставилися до простонародних пісень. Навіть само слово «пісня» здавалося їм «плебейським». Саме тоді по всій Європі пісні любовного змісту і з чутливою мелодією, на відміну від простонародних, і стали називати красивим іспанським словом «романс» . Романс – унікальний і своєрідний жанр народної пісенної творчості – був і є немов би перехідним від традиційного побутового співу до камерного сценічного виконавства…

Більшість відомих романсів мають своїх авторів. Романси ХІХ і перших десятиліть ХХ століття і сьогодні близькі та зрозумілі.
В Україні вже в 19 столітті романс існував як авторська пісня, тут до його поширення прилучалися й українські поети (Є. Гребінка: "Очи черные"). На межі 19-20 століття романс поширився в українській ліриці (Леся Українка, Агатангел Кримський та інші), маючи спорадичні прояви і в попередні роки. 
Українські романси користуються величезною популярністю практично в усіх країнах світу. У Франції дуже люблять співати нашого “Гриця”, в Японії – “Реве та стогне Дніпр широкий”, а пісню “Ой місяцю, місяченку” в Данії вважають за свою народну. В Німеччині відомі збірки українських пісень “Поетична Україна”, “Слов’янська балалайка”, а пісня “Їхав козак за Дунай” незмінно входить у німецькі збірки народних пісень. Автор її – український козак Семен Климовський. Карамзін у своєму біографічному словнику “Пантеон російських авторів” пише: “Сказывают, что Климовский не менее семи греческих мудрецов был славен и почтен его собратьями казаками, что он говорил высокопарными стихами, давал приятелям благоразумные советы.”

   Романси були і народні, коли написанням романсу займалися не тільки композитори, а й співаки-аматори. Їхні імена часто лишалися невідомими. Наприклад, невідомий український автор створив українські народні романс «В чарах кохання», «Не питай, чого в мене заплакані очі». Ці популярні романси виконувалися і вдома, і на вечорах.
Перший цикл романсів вели також  Людвіг Ван Бетховен, Франц Шуберт, Роберт Шуман (Німеччина), Дмитро Бортнянський.




Незважаючи на шалену зміну музичних стилів, безліч модних течій у музиці, романс вижив. І в 21 столітті до нього звертаються поети і композитори, і багато виконавців вважають за честь мати романс у своєму репертуарі. 


Сучасні композитори експериментують з цим жанром. Так з'явився інструментальні композиції без голосового супроводу. Роль сольного співу виконує в ньому один з музичних інструментів, як правило, скрипка.

В наш час політичного протистояння, численних економічних негараздів дуже рідко звучить гарна жива музика, пісні, які здатні полонити людську душу й допомогти піднятися вище над сірими одноманітними  буднями. 
Друзі, романс – це цілюще джерело, з якого ми черпаємо почуття краси, ніжності, вічності. Це надзвичайно правдивий, довірливий і світлий витвір людського таланту. Це лірична сповідь,  гармонія безконечності і вічності, добра і краси. Тож відкриваймо свої серця для цієї сповіді – і світ тоді стане кращим.
Ми щиро запрошуємо вас приєднатися до нашого кола читачів, ознайомитися з літературою фонду, а також взяти участь у розіграші на краще виконання романсу!!!!!!

Переможці отримають подарунки від  музично-театральної бібліотеки!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ВІКТОР КОСЕНКО - ОСНОВОПОЛОЖНИК УКРАЇНСЬКОЇ ФОРТЕПІАННОЇ Й КАМЕРНОЇ МУЗИКИ!

ЛЕСЯ ДИЧКО: МУЗИКА, МУЗИКА І ТІЛЬКИ МУЗИКА!

ЦУКЕРКА БАЖАНЬ