В НІЧ НА КУПАЛА

Свято Iвана  Купала, що  бере початок  з сивої  давнини, припадає на порулiтнього повороту сонця, тобто нiч з 7  на 8 липня (з 23 на 24  червня застарим стилем).Язичницькому боговi достатку i  врожаю Купалу хлiбороби приносили  жертвина початку жнив. На його  честь запалювали "живий вогонь", який  добувалитертям. "Живий вогонь" багаття, яке перестрибували учасники дiйства,  мавочистити їх вiд лихого, грiховного, вiд того, що мiг "причепити" їм  злийдух. У купальську нiч люди  обходили поля, левади, сади. 
Заговорювали  їхвiд злого духа.Коли  нашi  предки  ще  не  знали  хлiборобства, вони збирали дикоростучiплоди,  злаки,  траву,  квiти.   Особливо  ж  шукали  легендарну   квiтку папоротi.  


Свято  Iвана  Купала  -  це  поезiя  лiта,  гiмн силi i буянню природи, величальна людинi-працелюбовi.Для  нас  свято  Iвана  Купала  є  дiйство  добра,  щиростi, миролюбностi слов'янської душi,  милосердя. Воно  утверджує єднiсть  природи i людини,святе  почуття  господаря  рiдної  землi,  як чисте джерело, сповнює нашi серця надiєю на вiдродження нацiональної культури; як перевесло,  зв'язує з традицiями предкiв, виховує гуманiстичнi почуття, кличе бути  причетним до великого Храму тисячолiтнього народного духа.
Обрядові, так звані «купальські» пісні, що вважаються найстаровиннішими і впродовж тисячоліть лунають у дні літнього сонцестояння. В них оспівані-закарбовані прадавні форми побуту та трудової діяльності, відображено духовний світ, специфічні риси міфологічного уявлення наших пращурів, збережена цінна історична інформація, особливості мови та діалектів різних національних спільнот.
Головними серед купальських пісень вважаються пісні про кохання, долю, подружнє життя. Є і жартівливі пісні. В них розкривається приваблива атмосфера свята, сповнена бадьорим колективним настроєм з елементами поетичного, драматичного і таємничого.

Про традиції, історію і походження свята Івана Купала можна прочитати у таких книжках:










Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ВІКТОР КОСЕНКО - ОСНОВОПОЛОЖНИК УКРАЇНСЬКОЇ ФОРТЕПІАННОЇ Й КАМЕРНОЇ МУЗИКИ!

ЛЕСЯ ДИЧКО: МУЗИКА, МУЗИКА І ТІЛЬКИ МУЗИКА!

ЦУКЕРКА БАЖАНЬ