УЛЮБЛЕНІ МЕЛОДІЇ

 Із самих перших нот вникає прозоре відчуття чогось близького, теплого, трохи призабутого – але від того не менш рідного. Навпаки – серпанок часу тане і надає цим мелодіям, голосам якоїсь беззастережної, невимовної ніжності. Це навіть не ностальгія – це просто дещо інше сприйняття краси, якого часом не вистачає в наші дні. Швидко живемо... Але ця музика не поспішає, вона залишається тихою гаванню – і важливо пам’ятати, що сюди завжди можна заглянути, аби перепочити. Тут завжди усмішки, і вальс, і теплий вечір..

Радіо Українська Пісня – перше і поки що єдине в світі інтернет-радіо пісенної класики України. В ефірі – українські народні пісні та україномовні естрадні пісні 50-х – 90-х років, сучасна традиційна естрада, а також інструментальні композиції вітчизняних композиторів.

Українське  ретро
«Гасне літо» - одна маловідома пісня Василя Зінкевича, донедавна її не було в інтернеті. Це переспів твору «Vous les femmes» («Ви, жінки») іспанця Хуліо Іглесіаса. Він записав її 1979 року. Є також іспанський варіант. Пісня стала супроводом у французькому серіалі «Ви, жінки». Згодом його адаптували до 25 країн, а пісню переспівали багато виконавців. Але одним із перших був соліст ансамблю «Світязь» Василь Зінкевич. Інформації про український переклад не маємо, як і про рік запису. Свого часу вона була у фонотеці Волинського радіо. Це єдиний варіант, на жаль, звук не ідеальний, і відео теж немає. Але цей запис ексклюзивний. Його вдалося зберегти завдяки Ларисі Олійник, Галині Фетисовій і Ользі Куліш. https://youtu.be/yWr889RrYO0

Минає двадцята весна без Ігоря Білозіра, але він завжди з нами у спогадах, на репетиціях, на сцені. З нами його пісні, його слова і його творчий дух. Тому й енергія "Ватри"- особлива! Тепло "Ватри" -радісно-щире, вогонь "Ватрівський" - невгасимий! Ігор Білозір був провісником гармоніі, добра і краси, тому такою оглушливою залишилась у нашій пам'яті та ніч, коли руки вбивць обірвали його життя. Ніч, у яку востаннє спалахнула біла зірка - Білозір, розсипавшись у вічності іскрами - піснями. Ігор Білозір назавжди залишиться у нашій вдячній пам'яті і свідченням цього є пісня - присвята "Білі зорі" (муз. В.Сінчук сл. А.Антонів)https://www.facebook.com/watch/?v=1500662136772128
Перший альбом Дмитра Гнатюка, на якому вийшла легендарна "Пісня про рушник" (тоді ще "Пісня Сергія" з фільму "Роки молоді") відтепер можна прослухати на сайті "Золотий Фонд української естради"
1. Моя родина (А. Долухонян - М. Лисянский)

2. Пісня Сергія (з к-ф "Роки молоді", П. Майборода - А. Малишко)

3. Ой ти, дівчино (А. Кос-Анатольский - І. Франко)

4. Марічка (С.Сабадаш - М. Ткач)
5. Вівці мої вівці (М. Гринишин - сл. народні)
6. Пісня з полонини (С.Сабадаш - О. Пономаренко)
http://www.uaestrada.org/dyskohrafiya/katalog-plativok/g/dmytro-gnatyuk-pisni-radyanskyh-kompozytoriv-lp-1964/ 

Оцифровано дуже раритетну платівку - співає жіночий вокальний ансамбль "Росинка" івано-франківського університету, керівник Христина Михайлюк. Диск з колекції Валерія Шаповалова, оцифровка його друга, чистка звуку - Андрій Пелюх. Дякуєм всім! це єдина вінілова платівка ансамблю. Вийшла у 1978 р.
1. Ми ідемо далі (Л.Дутковський-О.Жуков)

2. Світанок (Ю.Балабан-М.Шкредов)

3. А мне у щастя верітся (Ю.Семеняко-А.Ставер)

4. Сопілонька журилася (В.Саньков-С.Пушик)
Інструментальний ансамбль “Ровесник”, керівник Юрій Логвиненко
Українською (1-2, 4) та білоруською (3) мовами

Квітка Цісик. Хоч її вже немає з нами, вона живе у своїх безсмертних піснях. Всі наявні аудіозаписи виконавиці (40) відтепер можна прослухати на одній сторінці на сайті "Золотий Фонд української естради"



http://www.uaestrada.org/spivaki/tsisyk-kvitka/
https://www.facebook.com/UkrainskeRetro/photos/a.564745063565945/2650206161686481


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ВІКТОР КОСЕНКО - ОСНОВОПОЛОЖНИК УКРАЇНСЬКОЇ ФОРТЕПІАННОЇ Й КАМЕРНОЇ МУЗИКИ!

ЛЕСЯ ДИЧКО: МУЗИКА, МУЗИКА І ТІЛЬКИ МУЗИКА!

ЦУКЕРКА БАЖАНЬ