ВІТАННЯ З ЮВІЛЕЄМ!

Вітаємо з ювілеєм народну артистку України Марію Бурмаку!


Марія Бурмака народилася у сім'ї викладачів. Закінчила музичну школу за класом гітари. У 1987 році вступила на філологічний факультет Харківського університету. Ще у студентські роки почала писати пісні. 


Перемога на фестивалі "Оберіг" у Луцьку 1989 та на "Червоній руті" (друга премія) дала початок її музичній кар'єрі. Фірма "Кобза" випустила касету її пісень під назвою "Ой, не квітни, весно…". В червні 1990 року М. Бурмака виборює звання "Лауреата" в Каневі на Всеукраїнському фестивалі "ДЗВІН" Восени 1991 року М. Бурмака записала на канадській фірмі "Євшан" свій перший компакт-диск "Марія" з композиціями у стилі нью-ейдж. Цього ж року співачка переїхала до Києва. Почала плідно співпрацювати з композитором й аранжувальником Миколою Павлівим. 

У 1993 році М. Бурмака перемогла у хіт-параді "12 мінус 2" на радіо "Промінь" (пісні "Лишається надія", "Єдиного слова заради", "Ходить сон" і "Я люблю твої кроки"). Восени 1994 року співачка презентувала свій другий компакт-диск — "Лишається надія". Протягом 1990-х років М. Бурмака працювала телеведучою на каналі "СТБ" ("КіН", "Рейтинг", "Хто там", "Чайник") та УТ-1 ("Створи себе"). У 1997 році М. Бурмака отримала звання Заслуженої артистки України. Протягом наступних років записала альбоми: "Знову люблю" (1997), "Із янголом на плечі" (2001), "МІА" (2002), ремікс-версія "I AM" (2003), "№ 9" (2004), "Ми йдемо! Найкраще" (2004).
Пісні М. Бурмаки набули популярності й за кордоном. Хіти "Хто я така є" і "Сонцем небом дощем" звучали на польських fm-радіостанціях. Проте, спроба видати збірку пісень польською мовою так і не була зреалізована. Грудень 2004 року — вихід компакт-диску "Ми йдемо", збірка вибраних пісень з 10 альбомів. Протягом 2005 року Марія Бурмака записала кілька англомовних версій своїх пісень і зняла нові кліпи, дала благодійні концерти у Північній Америці. Була запрошена з лекцією до професорського клубу Колумбійського Університету (Нью-Йорк). Співачка виступила на найбільшому українському фестивалі у США "Верховина" та фестивалі "Лемківська ватра" у Польщі. Взяла активну участь у соціальній акції "Не продавайся", благодійних акціях "ВІЛ/СНІД Альянсу" та "Мережі людей, що живуть з ВІЛ" (2006). У 2007 році Марію Бурмаку нагороджено Орденом княгині Ольги III ступеня. Вона видала колекцію MP3 на двох дисках "Всі альбоми Марії Бурмаки", а у 2008 році — CD "Саундтреки". До альбому увійшли пісні "Пробач", "Не тому", "Попрощатись не зуміли", "З Днем Народження, Сонце!". 2008 року була членом журі літературної премії "Книга року Бі-Бі-Сі".
У 2009 році — Марія Бурмака удостоєна почесного звання "Народна артистка України". 2010 року — запис спільного альбому "Don't laugh at me/ Не смійся з мене" у рамках кампаніі Operation Respect спільно із Пітером Ярроу ("Peter, Paul and Mary"). А у 2011 році спільний виступ на фестивалі Союзівка (Soyuzivka).




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ВІКТОР КОСЕНКО - ОСНОВОПОЛОЖНИК УКРАЇНСЬКОЇ ФОРТЕПІАННОЇ Й КАМЕРНОЇ МУЗИКИ!

ЛЕСЯ ДИЧКО: МУЗИКА, МУЗИКА І ТІЛЬКИ МУЗИКА!

ЦУКЕРКА БАЖАНЬ