ЦІКАВО ЗНАТИ

Ранок у всіх починається зі звичної гігієнічної звички – беремо в руки зубну щітку і починаємо чистити зуби.
А починалося все з простої дерев’яної палички…
 Найдавнішим зразком зубної щітки можна назвати дерев’яну паличку, розщеплену з одного кінця і загострену з іншого. Гострий кінець використовували для видалення волокон їжі, інший розжовували зубами, при цьому грубі дерев`яні волокна видаляли із зубів наліт. Робили такі «щітки» зі спеціальних порід дерева, що містять ефірні масла з дезінфікуючими властивостями. 
До речі, в деяких куточках Землі до сих пір використовуються такі «первісні щітки». Наприклад, в Африці їх виготовляють з гілочок дерев роду Сальвадори, а в деяких американських штатах корінне населення використовує гілочки білого ільма.



Зубна щітка була винайдена ще в 1498 році винахідливими китайцями. Вони придумали прикріпити до ручки з бамбука невелику кількість щетинок сибірського вепра. Правда, використовувалася ця щітка без зубної пасти. Щетинки вибирали самі тверді і міцні – з хребта вепра. Втім, у них існував цілий набір по догляду за зубами: в нього входив скребок для чищення язика і акуратні металеві зубочистки.
В Європі зубна щітка спочатку стала ізгоєм: вважалося, що користуватися цим інструментом непристойно. Однак до середини XVII століття зубна щітка стала завойовувати позиції, чому сприяла поява книги «Дантист-хірург, або Трактат про зуби» французького дантиста П’єра Фошара. Так ось, Фошар стверджував, що зуби потрібно чистити обов’язково, причому щодня. Правда, на його думку, кінський волос, який в Європі використовували для виготовлення щетинок зубних щіток, був занадто м’яким і не міг якісно очищати зуби, а свиняча щетина, навпаки, сильно травмувала емаль зубів. На жаль, запропонувати якийсь оптимальний матеріал для щетини доктор не міг – його рекомендації обмежувалися настановою протирати зуби і ясна натуральною морською губкою.
Доказ того, що для щетинок зубної щітки потрібен революційно новий матеріал, людство отримало в кінці XIX століття, коли видатний французький мікробіолог Луї Пастер висунув гіпотезу про те, що причиною багатьох зубних хвороб є мікроби і віруси. А де їм найкомфортніше розмножуватися, як не у вологому середовищі натуральної щетини зубних щіток?
Але для того, щоб зробити зубну щітку інструментом корисним для здоров’я людини, минуло півстоліття. У 1937 році фахівцями американської хімічної компанії Du Pont був винайдений нейлон – синтетичний матеріал, поява якого знаменувала початок нової ери в розвитку зубних щіток. Переваги нейлону перед щетиною або кінським волосом очевидні: він легкий, досить міцний, еластичний, вологостійкий, має високу стійкість до впливу багатьох хімічних речовин. Нейлонова щетина сохла набагато швидше, тому бактерії в ній розмножувалися не так швидко.
Кінець 30-х років XX століття ознаменувався ще однією важливою подією в світі гігієни порожнини рота – з’явилася перша електрична зубна щітка, а трохи пізніше – ультразвукова щітка, яка розривала ланцюжок бактерій навіть на 5 мм під яснами. Нещодавно в Японії представили щітку, яка підключається до комп’ютера через USB-порт. Куди диво-технології заведуть нас завтра – покаже час…
Промислове виробництво недорогих зубних щіток було вперше налагоджено в 1780 році англійцем Вільямом Едісом. 

Сталася дана подія 26 червня, в зв’язку з чим саме ця дата відома тепер як День народження зубної щітки.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ВІКТОР КОСЕНКО - ОСНОВОПОЛОЖНИК УКРАЇНСЬКОЇ ФОРТЕПІАННОЇ Й КАМЕРНОЇ МУЗИКИ!

ЛЕСЯ ДИЧКО: МУЗИКА, МУЗИКА І ТІЛЬКИ МУЗИКА!

ЦУКЕРКА БАЖАНЬ