У ПАМ'ЯТЬ ПРО МИРОСЛАВА СКОРИКА

1 червня усю Україну сколихнула сумна звістка: на 82-му році життя помер відомий український композитор, музикознавець, Герой України, народний артист України, лауреат премії ім. Т. Г. Шевченка, кандидат мистецтвознавства, співголова Спілки композиторів України в 2006—2010 роках, художній керівник Київської опери. Внучатий небіж Соломії Крушельницької   МИРОСЛАВ СКОРИК.
Львів'янин, який створив чимало музичних шедеврів, які відомі не лише в Україні, але й за кордоном. Він є автором музики для понад 40 фільмів, серед яких - "Тіні забутих предків", інструментальних творів, кількох балетів та опери "Мойсей". А його "Мелодія" стала справжнім інструментальним шлягером.
Без сумніву, можна стверджувати, що Мирослав Скорик - справжній метр української класичної музики та один з найяскравіших представників сучасного покоління композиторів.

Соломія Крушельницька і Мирослав Скорик

Писати музику Мирослав Скорик почав дуже рано - у 6 років. Його ідеальний слух і здібності першою оцінила відома оперна співачка Соломія Крушельницька, яка була рідною сестрою його бабусі. Вона порадила відправити Мирослава до музичної школи. Хоча й батьки, не маючи музичної освіти, грали на інструментах - скрипці та фортепіано - і часто влаштовували вдома музичні вечори. "Батьки вирішили показати мене Соломії Крушельницькій. Вона попросила щось заграти на фортепіано. Ноти на той час я вже знав. Почав грати й раптом зупинився. Сказав, що не продовжуватиму, бо інструмент фальшивить. Вона зрозуміла, що в мене абсолютний слух", - розповідав Мирослав Скорик в інтерв'ю "Газеті по-українськи".
Ще Мирослав Скорик викладав у Київській консерваторії, а також у музичних закладах США та Австралії. У 2011-2016 роках керував Національною оперою України. Його твори виконують у всьому світі, а сам композитор виступав як диригент оркестру і піаніст з багатьма відомими оркестрами. Фахівці пишуть, що його музиці притаманні мотиви карпатського фольклору, а також джазу.

Музика і кохання

Мирослав Скорик був тричі одружений. Шлюб із Ларисою Скорик (у дівоцтві - Кузма), архітекторкою і відомою політикинею тривав 20 років. Їхня донька, Мілана - художниця по тканині. Однією з пісень, яка стала популярною у далекі 60-ті роки була пісня "Не топчіть конвалій" - це був перший український твіст. Автор Мирослав Скорик шукав виконавицю, і йому порадили Ларису Кузму. Тоді вони й познайомилися, а невдовзі одружилися.
Останній шлюб композитора - із журналісткою львівського телебачення Адріаною Стельмах. З нею композитор теж прожив близько 20 років. Саме її він називав натхненницею багатьох своїх творів.
Приємно відзначити, що Маестро часто відвідував і наше місто Житомир і дарував слухачам   свої твори разом із провідними оркестрами України! І це були неперевершені концерти, які житомиряни запам'ятають на довго.
Ми щасливі, що мали можливість жити та працювати в епоху легендарного композитора нашого часу. Світла пам'ять ніколи не згасне в наших серцях!


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ВІКТОР КОСЕНКО - ОСНОВОПОЛОЖНИК УКРАЇНСЬКОЇ ФОРТЕПІАННОЇ Й КАМЕРНОЇ МУЗИКИ!

ЛЕСЯ ДИЧКО: МУЗИКА, МУЗИКА І ТІЛЬКИ МУЗИКА!

ЦУКЕРКА БАЖАНЬ