ДЖОН ЛЕНОН - «Imagine»

 8 жовтня 1971 року в Англії вийшов другий сольний альбом «екс-бітла» Джона Леннона - «Imagine». Багатьма ця платівка вважається найкращою роботою в дискографії музиканта, а в тому, що «Imagine» - найпопулярніший альбом Леннона, ніхто не сумнівається.

У порівнянні з першим альбомом - розхваленому критиками «John Lennon / Plastic Ono Band» (1970), «Imagine» більш злагоджений, менш авангардний і більш комерційний за звучанням. За словами самого Джона, «Imagine» зроблений «в шоколадній обгортці для публічного вжитку», маючи на увазі під шоколадом звучання струнних інструментів, якими аранжовані багато композицій альбому. Повна назва групи виконавців альбому: John Lennon and The Plastic Ono Band with The Flux Fiddlers, де The Flux Fiddlers - скрипалі.
Співпродюсером «Imagine» виступив Філ Спектор. Під час сесій звукозапису було знято багато кіноматеріалу, який ліг в основу документального фільму «Gimme Some Truth: The Making of John Lennon's Imagine» ( «Дайте мені трохи правди: Як робили Imagine Джона Леннона».)

Заголовна композиція альбому - «Imagine», написана в якості призову до миру в усьому світі, стала «візитною карткою» Леннона. «Jealous Guy» ( «Ревнивий хлопець») написана ще в 1968 році в Індії, де було написано багато пісень для подвійного «Білого альбому» (1968). Вона тоді носила назву «Child of Nature». Пісні «Oh My Love» і «How?» навіяні курсом терапії «первинного крику», яку Леннон з Йоко проходили у її автора - доктора Артура Янова. Ефективність цієї терапії перебуває все ще під сумнівом серед фахівців, проте свої плоди Леннону вона принесла. Ще не завершивши повний курс лікування, Джон видав найщиріший свій альбом, витиснувши з себе внутрішній біль і багато переживань останніх років.
«Crippled Inside» і «It's So Hard» - данина Леннона коханому ним рок-н-ролу. Причому, «Crippled Inside» ( «Каліка всередині») - перший «наїзд» на Маккартні в цьому альбомі. Джон написав її у відповідь на пісню «Three Legs» Маккартні з альбому «Ram» (1971), яка, на думку Леннона, була спрямована проти нього. «Gimme Some Truth» можна почути ще на сесіях звукозапису альбому «Let It Be». «I Do not Wanna Be a Soldier» ( «Не хочу бути солдатом, мама») - перша антивоєнна пісня Джона написана в розпал війни США у В'єтнамі.
У записі п'яти пісень альбому брав участь Джордж Харрісон, в тому числі він зіграв на слайд-гітарі в скандальній «How Do You Sleep?» ( «Як тобі спиться по ночам?»), Спрямованої проти Маккартні.
Завершує альбом безсмертна ода Джона «Oh Yoko!», присвячена його дружині. Кінцівку на губній гармошці Леннон грає в дусі улюбленого ним Боба Ділана.
Вийшовши у світ восени 1971 року «Imagine» швидко став хітом №1 і вічним бестселером по всьому світу. 







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ВІКТОР КОСЕНКО - ОСНОВОПОЛОЖНИК УКРАЇНСЬКОЇ ФОРТЕПІАННОЇ Й КАМЕРНОЇ МУЗИКИ!

ЛЕСЯ ДИЧКО: МУЗИКА, МУЗИКА І ТІЛЬКИ МУЗИКА!

ЦУКЕРКА БАЖАНЬ