"ДИЯВОЛ ЗІ СКРИПКОЮ"

 27 жовтня 1782 року у італійському місті Генуя народився Ніколо Паганіні - найвідоміший скрипаль усіх часів і народів. Хоча з тих пір минуло вже 238 роки, проте у біографії скрипкового диявола залишається ще багато "білих плям". Деякі легенди та міфи він створив про себе сам.

Композитор народився в багатодітній родині (був третім з шести дітей). Його батько спершу працював вантажником, а пізніше відкрив крамницю в порту. Однак під час перепису населення Генуї вказали, що Антоніо Паганіні був "держателем мандолін" - так наказав сам Наполеон.  З 5 років батько почав учити хлопчика грати на мандоліні, а з 6 - на скрипці. Якщо вірити дослідникам життя Паганіні, музикант пізніше згадував, що коли він не виявляв належного старанності, батько його карав - згодом це відбилося на слабкому здоров'ї скрипаля.

Перший публічний концерт музикант дав 31 липня 1795 року в театрі Сант-Агостіно міста Генуї - виручені кошти пішли на те, щоб хлопчик (а Ніколо того року виповнилося тільки 13 років) відправився в Парму - навчатися в Алессандро Ролла (відомого скрипаля і педагога ). Коли сімейство Паганіні (батько і син) приїхали до Алессандро Ролли, той відмовився їх приймати, бо був хворий. Але поруч з кімнатою викладача лежала скрипка та ноти тільки написаного твору. Тоді Ніколо взяв інструмент і тут же зіграв твір - здивований педагог, почувши виконання Паганіні, вийшов до гостей і сказав, що він вже не може нічому навчити хлопчика - той і сам все вміє.

Нікколо відточував свою майстерність багато годин на день. Займався до повної знемоги, постійно придумував собі нові вправи.

Першою (а можливо, і найбільшою) любов'ю композитора стала знатна дама, чиє ім'я він завжди приховував і з якою він прожив 3 роки в її маєтку в Тоскані. У ті роки він відкрив для себе гітару і написав для неї і скрипки 12 сонат, а також пристрастився до карт.


Ніколо Паганіні казав, що у нього були стосунки з Елізою Бонапарт - старшою сестрою Наполеона. Музикант був капітаном її особистої гвардії і мав титул "придворного віртуоза": давав концерти і керував спектаклями.

Маестро міг виконувати твори, навіть якщо на скрипці не вистачало однієї або декількох струн (наприклад, коли на його концерті лопалася струна, він продовжував грати, не перериваючись). А до Дня народження імператора Паганіні написав сонату "Наполеон" для однієї струни (соль).

Музикант активно гастролював по Європі і скрізь його концерти користувалися неймовірною популярністю. Після своєї смерті в 1840 році він залишив спадок в кілька мільйонів франків.

Ніколо Паганіні був масоном. Він написав масонський гімн і виконав його в ложі Великого Сходу Італії; документи товариства теж підтверджують його приналежність до масонів.

Свою улюблену скрипку роботи Гварнері віртуоз заповів рідному місту, Генуї (маестро не хотів, щоб на ній хтось грав після його смерті). Пізніше інструмент отримав ім'я "Вдова Паганіні". Також в колекції скрипок віртуоза були роботи Страдіварі і Аматі.

https://cutt.ly/YgWcdDl


 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ВІКТОР КОСЕНКО - ОСНОВОПОЛОЖНИК УКРАЇНСЬКОЇ ФОРТЕПІАННОЇ Й КАМЕРНОЇ МУЗИКИ!

ЛЕСЯ ДИЧКО: МУЗИКА, МУЗИКА І ТІЛЬКИ МУЗИКА!

ЦУКЕРКА БАЖАНЬ