ЛЮБИТЕЛЯМ ДЖИНСІВ - ВІТАННЯ!

                      День народження джинсів!



              20 травня по всьому світу офіційно відзначають День народження джинсів. 


Одяг, який давно вже став настільки зручним і звичним, що складно уявити, як люди раніше без нього жили.  
Але ж якось жили. Аж до 20 травня 1873 року, коли Леві Штраус з колегами подав патент на новий вид робочого одягу - класичні сині джинси. З того часу багато що змінилося, але популярність джинсів тільки збільшилася.


Джинси - робочий одяг

Спочатку їх взагалі носили шахтарі і робочі золотоносних копалень. Саме вони розуміли, наскільки важлива міцна тканина, додаткова прошивка і металеві заклепки. Порвати джинси було складно, протерти - ще складніше, а коштували вони, як і інший робочий одяг - дуже дешево. Та й синій денім використовувався при їх виробництві виключно для того, щоб зробити менш помітним бруд.

Джинси - еволюційна ідея

Поступово джинси ускладнювалися і удосконалювалися. Нитка стала в колір заклепок, для більшої гармонійності. З'явився "лейбл" - першим став особистий знак Леві Штрауса - червоний прапор, прикріплений поряд з задньою кишенею. Зникли заклепки з задніх кишень, тому як вони робили дірки в тканині стільців. З'явилися різні варіанти для чоловіків і для жінок - відмінність полягала в тому, що блискавка в жіночих джинсах йшла по боку, як в спідниці, а в чоловічих - по центру.


Джинси - популярний одяг і одночасно - заборонений

Джинси дуже довгий час залишалися "форменим одягом" робітничого класу. У них навіть заборонялося з'являтися в школах, театрах, лікарнях та інших місцях громадського користування. Втім, на їх популярності в США це ніяк особливо не відбивалося. А слідом за солдатами США, які прогулювалися по післявоєнній Європі в джинсах, поступово і Старий Світ зрозумів всю принадність нового одягу. Навіть до СРСР ця тенденція дійшла - там пара джинсів стала обов'язковою ознакою успішного, багатого і заможного чоловіка.


"Ношені" джинси

Першим бутиком, в якому додумалися цілеспрямовано відтворювати ефект "зношеності" став Нью-Йорський бутик "Limbo". Втім, не виключено, що все це сталося зовсім випадково - джинсова тканина давно вже не робилася зі стовідсоткової міцної бавовни.
Для тих же стрейчевих джинсів вже давно стали використовувати бавовну навпіл з синтетикою. Але той факт, що "поношені" джинси швидко стали хітом моди - цього не очікував ніхто. На зміну їм прийшли джинси з дірками, дірки в штанях росли аж до того, що з'явилися деякі сучасні моделі, в яких залишилися мало не одні тільки укріплені лінії швів. Ну, це мода - вона штука непередбачувана.
Джинси зараз
А зараз, за ​​останніми даними, у кожного американця в гардеробі є приблизно 7 пар синіх джинсів. І ще стільки ж одягу іншого кольору. А всього на території країни продається майже 450 мільйонів пар джинсів. Які, втім, виробляються в основному в Азії. Китай, Індія, Бангладеш вже давно стали світовими центрами по виробництву джинсів.
В 2020 році мода на джинси все ще не спадає.  

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ВІКТОР КОСЕНКО - ОСНОВОПОЛОЖНИК УКРАЇНСЬКОЇ ФОРТЕПІАННОЇ Й КАМЕРНОЇ МУЗИКИ!

ЛЕСЯ ДИЧКО: МУЗИКА, МУЗИКА І ТІЛЬКИ МУЗИКА!

ЦУКЕРКА БАЖАНЬ