КОМПОЗИТОРИ - КЛАСИКИ ЄВРОПИ


                                                   До Дня Європи!
                 Знайомимося  з видатними європейськими композиторами-класиками.


Жан Батіст Люллі (1632-1687) – видатний французький композитор, скрипаль, музичний діяч епохи барокко, італієць за походженням. Засновник французької оперної та балетної національної школи.


Антоніо Вівальді (1678-1741) – видатний італійський композитор, скрипаль, педагог, диригент, католицький священник. Найбільший представник італійського скрипкового мистецтва 18-го ст. Найбільш відомий своїми скрипковими концертами. Найвідоміший його твір – кончерто-гроссо “Чотири пори року”


Йоганн Себастьян Бах (1685-1750) – видатний німецький композитор, представник епохи барокко, органіст-віртуоз, педагог. Відомий своїми творами для органа, клавесина, скрипки. Найвідоміші його твори – Токата і фуга ре-мінор для органу, Добре темперований клавір для клавесина, Сонати і партіти для скрипки соло


Йозеф Гайдн (1732-1809) – видатний австрійський композитор, представник віденської класичної школи. Один з основоположників таких музичних жанрів як симфонія та струнний квартет. Був другом Моцарта. Найбіль відомі його твори – ораторії “Створення світу”, “Пори року”, симфонії та струнні квартети. 


Вольфганг Амадей Моцарт (1756-1791) – видатний австрійський композитор, капельмейстер, скрипаль-віртуоз, клавесиніст, органіст. Володів феноменальним музичним слухом, пам’яттю та талантом імпровізації.  Визнаний одним з найбільших композиторів: його феноменальність полягає в тому, що він працював у всіх музичних формах свого часу, і у всіх досягнув найвищого успіху. 
Людвіг ван Бетховен (1770-1827) – видатний німецький композитор, диригент, піаніст, один з трьох “Віденських класиків”. Бетховен – ключова постать європейської класичної музики періоду між класицизмом та романтизмом. Писав у всіх жанрах того часу, найвизначнішими вважаються інструментальні твори: фортепіанні, скрипкові, віолончельні сонати, концерти, квартети, увертюри, симфонії. 


Фредерік Шопен (1810-1849) – польський композитор, піаніст-віртуоз та педагог. Автор чисельних творів для фортепіано, представник польського музичного мистецтва.  По-новому трактує жанри –  відродив на романтичній основі прелюдію, створив фортепіанну баладу, зробив скерцо самостійним танцем, підносить на новий рівень польські народні танці – мазурку, полонез. Найвідоміші твори – фортепіанні сонати, вальси, полонези, балади. 


Максим Березовський (1745-1777) – український композитор, диригент, співак. Класик європейської музики. Відомий своїми духовними концертами, найвідоміший з них – “Не отвержи мене во время старости”.  Він поєднав у своїй творчості тогочасний досвід західноєвропейської музичної культури з національними традиціями хорового мистецтва. Разом із Д. Бортнянським створив новий класичний тип хорового концерту. 
Дмитро Бортнянський (1751-1825) – український композитор, співак та диригент. Протягом 10-ти років навчався в Італії, де з успіхом були поставлені його опери на італійські лібретто.  Автор шести опер, камерно-інструментальних творів,  хорових циклічних концертів,  10 двохорних концертів,  херувимських та причастних творів.


Ріхард Вагнер (1813-1883) – видатний німецький композитор-романтик, диригент, теоретик музики, письменник-публіцист. Найбільше відомий своїми операми, або “музичними драмами”, як пізніше він почне їх називати. Зробив значний вплив на європейську культуру кінця 19-го, початку 20-го століть, а також німецький націоналізм поч. 20-го ст. Найвідоміші твори – опери “Летючий Голандець”, “Тангейзер”, “Трістан та Ізольда”, тетралогія “Перстень Нібелунгів”.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ВІКТОР КОСЕНКО - ОСНОВОПОЛОЖНИК УКРАЇНСЬКОЇ ФОРТЕПІАННОЇ Й КАМЕРНОЇ МУЗИКИ!

ЛЕСЯ ДИЧКО: МУЗИКА, МУЗИКА І ТІЛЬКИ МУЗИКА!

ЦУКЕРКА БАЖАНЬ